alla kategorier

Branschnyheter

Du är här : Hem> Nyheter > Branschnyheter

Hur man kasserar gamla eller överblivna tapeter på rätt sätt

Tid: 2022-10-31 Träffar: 9

Innan du kan hänga din älskling ny tapet, du måste naturligtvis ta bort den gamla. Men var kan man göra sig av detta specifika "avfall"? Många av oss tycker att gamla tapeter ska tas till pappersåtervinningskärlet. Men det är inte rätt plats för dem, även om de är det pappersbaserad. De måste kasseras på rätt sätt. Detsamma gäller tapetklipp och rullar som överskrider kraven.


Tapeter ska aldrig betraktas som returpapper/återvinningsbart papper


Dagens tapetindustri erbjuder en uppsjö av produkter med många olika ytmaterial. Varje tapet består av olika lager och material. Tapeter består vanligtvis av ett papper eller non-woven bärarskikt och ett ytskikt som kan vara tillverkat av naturliga fibrer som gräs eller trä, syntetiska eller naturliga textilfibrer, aluminium (metall tapeter), effektfolier eller glaspärlor. Beroende på modellens typ och design kan det även finnas ytterligare beläggningar, ytbehandlingar och ämnen. Alla dessa komponenter omöjliggör sorterad kassering, vilket gör att gamla tapeter inte är återvinningsbara. Ytbehandlingarna och beläggningarna är inte alltid visuellt uppenbara, och som ett resultat finns det en verklig fara att tapeter med pappersbärare och ytskikt läggs i papperskorgen.

Tapeter som tagits bort från väggen kommer också att ha behandlats med lim eller tapetklister. Dessutom kan spår av puts, färgskikt, mögel eller andra föroreningar förekomma.


Det spelar i alla fall inte så stor roll vilka material som använts för att tillverka tapeten, om den huvudsakligen eller helt består av papper, om den är borttagen från väggen och innehåller spår av puts och lim, eller aldrig har använts. Eftersom alla tapeter har en specifik egenskap som utesluter pappersåtervinning: våtstyrka. Det betyder att de inte, eller endast delvis, kommer att lösas upp i vatten. Men för att kunna återanvända papper måste det vara helt vattenlösligt.


Konsekvensen är tydlig: tapeter, vare sig de ligger kvar på rullen eller har tagits bort från väggen, är inte återvinningsbara.


Tapetavfall - så här fungerar det


Beroende på mängden, och specifikationerna för lokal avfallskontroll, kategoriseras tapeter som restavfall, grovavfall, byggavfall eller rivningsavfall. Här är några tips: Små mängder kan helt enkelt läggas i hushållsavfallet, det vill säga restsoporna. För större belopp rekommenderar vi att du kontaktar din kommun; de kommer att kunna ge dig mer information om dina alternativ och var du ska kassera tapeten. Det finns skillnader från en plats till en annan.


Du kanske till exempel kan köpa speciella soppåsar till din gamla tapet som sedan hämtas av veckorenoveringen. Oanvända tapetrullar kan ibland lämnas med grovavfallet. Avfallsinsamling eller återvinningscentraler som tar emot återvinningsbart material samt skrymmande (och annat ospecificerat) avfall är också en möjlighet för tapetavfall. De brukar ta ut en liten avgift för tapetavfall.

I många fall är tapetavfall ett ansvar för sophanteringsföreningar som driver sopförbränningsanläggningar och tar emot tapetavfall gratis eller mot en mindre avgift. Dessa anläggningar erbjuder vanligtvis olika sorteringsstationer, till exempel för byggarbetsavfall. (Beroende på lokala bestämmelser kan tapeter kategoriseras som byggarbetsavfall.) De lokala myndigheterna som ansvarar för avfallshanteringen (Avfallsrådgivningskontoren) kommer att kunna ge dig kontaktuppgifter till avfallshanteringsföreningarna i ditt område - eller bara konsultera internet för lokala adresser.

Om du lägger din tapet i den vanliga hushållssoporna bör du vika upp de borttagna remsorna och bitarna ordentligt. Detta kommer att minska volymen. Dessutom är det lämpligt att lägga bitarna i en soppåse så att de inte fastnar på insidan av soptunnan när den töms. Detta rekommenderas även om du tar ditt tapetavfall till en sopförbränningsanläggning eller återvinnings-/avfallscentralen.

Hur man använder tapetklipp kreativt istället för att slänga dem

När du köper ny tapet är det alltid en bra idé att lägga till en reservrulle, ifall du behöver byta en hel längd eller en liten yta på grund av skador eller fläckar. Av denna anledning rekommenderas det att du inte gör dig av med oanvända rullar i förtid.


Överblivna tapeter erbjuder också en enorm kreativ potential. Den är perfekt för upcycling eller konst och hantverksprojekt och kan ge möbler eller trätrappor ett nytt liv.


Om den här typen av projekt inte är din grej kan du alltid donera den återstående tapeten till ditt lokala dagis eller skola, eller till vänner och familj. Och skulle du få några tapetrullar kanske du vill överväga att sälja den.